Jaka powinna wyjść delta z delty ?
qwert: (k−1)2x−2kx−k−1=0
13 gru 19:00
kochanus_niepospolitus:
delta z delty

to ile wychodzi Ci Δ
x
a później Δ
k
13 gru 19:03
qwert: Δx wychodzi mi 4k2−4(k−1)(−k−1)= 8k2−4
Δk= 128
ale wątpię żeby to było dobrze
13 gru 19:09
Janek191:
Δk = 0 −4*8*(−4) = 128 = 64*2
13 gru 19:12
Janek191:
Pewnie powinno być
( k −1) x2 −2k x − k − 1 = 0 ?
13 gru 19:27
qwert: Tak tam powinno być ( k −1) x2 −2k x − k − 1 = 0
13 gru 19:36
PW: Przede wszystkim rozpatrujemy przypadek (k−1)=0, wtedy równanie jest liniowe i ma postać
− 2x−2 = 0,
rozwiązaniem jest
x = −1.
Jeśli k−1≠0, to równanie jest kwadratowe i liczymy
Δ = (−2k)
2−4(k−1)(−k−1) = 4k
2+4(k
2−1) = 8k
2−4
O jakie tu "delcie z delty" piszesz? Masz rozstrzygnąć, kiedy Δ≥0 (wtedy równanie ma
rozwiązanie − jedno lub dwa).
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Δ≥0 ⇔ 8k2−4≥0 ⇔ k2− |
| ≥0 ⇔ (k− |
| )(k+ |
| )≥0. |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
Dalej jasne.
Rozwiązywanie nierówności typu
k
2−a ≥ 0
za pomocą wyróżnika jest nie tylko stosowaniem niepotrzebnie ogólnej metody do łatwego
przypadku szczególnego, ale i źródłem częstych pomyłek.
13 gru 20:02
qwert: ok dzięki
13 gru 20:10