Matematyka
Matematyka : 1)Zbadaj parzystość funkcji F(x) =x3+3x/x2−4?
2)Udowodnij że funkcja F(x)=3/4x jest malejąca w zbiorze R
13 gru 18:30
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
13 gru 18:30
13 gru 18:31
Matematyka : Mógłbyś pomoc bardzo proszę
13 gru 18:35
Matematyka : ?
13 gru 18:35
kochanus_niepospolitus:
1)
Parzystość:
f(x) = f(−x)
patrząc na funkcję ... nie ... ona nie jest parzysta .... funkcja ta jest akurat nieparzysta
13 gru 18:39
13 gru 18:41
Matematyka : Ale jak pokazać że ona jest akurat nieparzysta}
13 gru 18:44
Matematyka : ?
13 gru 18:44
5-latek: f(−x)= −f(x)
| | (−x)3+3(−x) | | −x3−3x | | x3+3x | |
f(−x)= |
| = |
| = − |
| = −f(x) |
| | (−x)2−4 | | x2−4 | | x2−4 | |
13 gru 19:25