.
Biedne dziecko: Zbiorem wartości funkcji f jest przedział <−2;1>. Dla jakich wartości q funkcja g(x)=f(x)+q nie
ma
miejsc zerowych
Proszę o pomoc, krok po kroku
13 gru 18:03
kochanus_niepospolitus:
Zbiór wartość funkcji g(x) NIE MOŻE zawierać 0
czyli dla q<−1 oraz dla q>2 zajdzie to o czym piszemy w zadaniu.
13 gru 18:07
Biedne dziecko: Dlaczego dla q<−1 i q>2?
13 gru 18:14
kochanus_niepospolitus:
dla q<−1 zbiór wartości funkcji g(x) będzie 'mniejszy' (to nie jest poprawne matematycznie
określenie) od 0
13 gru 18:17
kochanus_niepospolitus:
niech q = −1.5
wtedy zbiór wartości funkcji g(x) to <−2 + q ; 1 + q> = <−2 − 1.5 ; 1 − 1.5> = <−3.5 ; −0.5>
czyli brak miejsca zerowego
ogólnie
g(x) posiadać będzie zbiór wartości dany przedziałem: <−2+q ; 1+q>
13 gru 18:19
Biedne dziecko: Chyba już coś rozumiem, dziękuję
13 gru 18:32