Graniastosłupy
Just: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych 6 cm i 8 cm. Wysokość graniastosłupa
wynosi 7 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
13 gru 17:41
kochanus_niepospolitus:
1) Pole rombu z dwóch przekątnych obliczasz
2) Mnożysz przez wysokość i masz objętość
3) Znając wysokość i przekątne podstawy jesteś w stanie wyznaczyć (z tw. Pitagorasa) długości
krawędzi tego graniastosłupa
4) Znając je obliczasz pola ścian bocznych
5) Mając je obliczasz pole całkowite graniastosłupa
13 gru 18:09
kochanus_niepospolitus:
tfu tfu tfu ... punkt 3 zbyteczny jest zupełnie
13 gru 18:10
Just: V=24*7=168 cm
3
c
2=4
2+3
2
c
2=16+9
c
2=
√25
c= 5
Pb=4*5*7=140
Pc=2*24+140=188 cm
2
O to chodzi?
13 gru 18:31
kochanus_niepospolitus:
Si
13 gru 18:32
Just: dziękuje
13 gru 18:34