Pytający:
b=[0,0,0]
T ⇒ // wektor wyrazów wolnych (tych po "=")
⇒ rząd(a)=rząd(a|b) ⇒ // rząd macierzy a jest równy rzędowi macierzy rozszerzonej
⇒ układ na pewno nie jest sprzeczny
det(a)=0 ⇒ rząd(a)<3
| | | |
det | ≠0 ⇒ mamy niezerowy minor stopnia 2 ⇒ |
| | |
⇒ rząd(a)=2=rząd(a|b) ⇒
układ oznaczony zależny od (liczba niewiadomych)−(wspólny rząd macierzy a, a|b)=3−2=1 parametru
// przy operacjach elementarnych pomijam wyrazy wolne, bo i tak są równe 0 (normalnie trzeba je
uwzględniać)
1 2 −1
2 −1 1
3 1 0
→ // w
2−2w
1; w
3−3w
1
1 2 −1
0 −5 3
0 −5 3
→ // w
3−w
2; w
2/(−5)
1 2 −1
0 1 −3/5
0 0 0
→ // w
1−2w
2
1 0 1/5
0 1 −3/5
0 0 0
x+z/5=0
y−3z/5=0
Ostatecznie:
z=t, gdzie: t∊ℛ