wyznaczyć przeciwobraz
Kraszanka: funkcja f: N x N −> Z
dana wzorem
f(n,k)=(n−2)*2k
wyznaczyć f−1[{−n : n∊N+}]
wychodzi mi {<1,k>: k∊N}
ale w odpowiedziach (być może lewych bo źródło niepewne) jest {<1,0>}
13 gru 16:52
Kraszanka: up
13 gru 21:02
PW: Zakładam, że 0∊N.
Mamy wyznaczyć f−1 od zbioru pewnych liczb ujemnych. Kiedy f(n,k) jest liczbą ujemną?
− Gdy n−2<0 (niezależnie od k).
Musi być więc n=0 lub n=1 (k dowolna naturalna). Szukany zbiór składa się z par (0,k) oraz
(1,k), k∊N.
13 gru 21:18
Pytający:
f−1[{−n : n∊N+}]={(n,k)∊ℕ2: n<2}, czyli Twoja odpowiedź jest dobra przy założeniu, że 0∉ℕ.
13 gru 21:21
Pytający:
Długo to pisałem.
13 gru 21:21
Kraszanka: 0 musi nie należeć do N, bo mamy wyszczególnione N i N+ , znając kochanego p prof wiem, że
mam rację.
No kurde dziwne, że uznał odpowiedź <1,0> . Może coś mu się powaliło. Dzięki.
13 gru 23:14