rownania wielomianowe
zrozpaczonymatfiz: Znajdź wszystkie pierwiastki równania: 68x8 − 257x6 − 257x2 + 68 = 0.
Próbowałam pogrupować wyrazy. Wyszło mi 68(x8+1)−257x2(x4+1) = 0. Co mam z tym dalej zrobić?
Ta potęga 8 mi przeszkadza... Jakieś pomysły?
13 gru 16:30
Maciek: (x − 2) (x + 2) (2 x − 1) (2 x + 1) (17 x4 + 8 x2 + 17) = 0
13 gru 16:40
zrozpaczonymatfiz: Jak do tego doszedles?
13 gru 16:48
Maciek: wolfram alpha
13 gru 16:52
zrozpaczonymatfiz: A moze ktos ma jakis inny pomysl?
13 gru 16:59
zrozpaczonymatfiz: ?
13 gru 18:01
piotr: Załóżmy, że: an, an−1,…, a2, a1, a0 są liczbami całkowitymi oraz an≠0.
Wówczas jeżeli równanie:
anxn + an−1xn−1 +…+ a2x2 + a1x + a0 = 0
ma pierwiastek wymierny p/q, to p jest dzielnikiem wyrazu wolnego a0,
a q jest dzielnikiem współczynnika an.
13 gru 18:20
Mila:
68x
8 − 257x
6 − 257x
2 + 68 = 0
Wielomian ma całkowite współczynniki.
Sprawdzamy czy ma pierwiastki wymierne, które są podzielnikami wyrazu wolnego.
(x)=W(−x)
W(1)≠0 i w(−1)≠0
W(2)=68*256−257*64−257*4+68=0 i W(−2)=0
Dzielimy W(x) przez x
2−4
( 68x
8 − 257x
6 − 257x
2 + 68) : (x
2−4)=68x
6+15x
4+60x
2−17
−(68x
8 − 272x
6)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
15x
6−257x
2
−( 15x
6−60x
4)
−−−−−−−−−−−−−−−−
60x
4−257x
2
−( 60x
4−240x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−
−17x
2+68
−(−17x
2+68)
=======0
2)68x
8 − 257x
6 − 257x
2 + 68=(x
2−4)*(68x
6+15x
4+60x
2−17)
P(x)=(68x
6+15x
4+60x
2−17)
P(1)=P(−1)≠0
P(17)=P(−17)≠0
| | 1 | |
P(x) podzielny przez (x2− |
| ) |
| | 4 | |
Wykonaj dzielenie i dokończ.
13 gru 18:34
jaceksz73: Czy jest jakieś ułatwienie w szukaniu pierwiastów gdy an = a0?
Czy mozna gdzieś znaleźć spisane zasady dotyczące szukania pierwiastów.
Czyli jakie liczby podstawiać za x?
W tym przypadku było to np.:
Zaczynamy od podzielników wyrazu wolnego.
Następnie ......
Jeśli wszystkie potęgi x−a są parzyste to jeśli W(x) = 0 to W(−x) = 0. Zatem możemy dzielić
przez x2 − x0.2
Czy są jakieś zasady kiedy zgadujemy pierwiastki, a kiedy próbujemy przekształcać do uzyskania
czynników?
3 lis 19:39
ABC:
akurat to wyjściowe równanie jest z klasy tak zwanych równań zwrotnych i można podzielić
stronami przez x4 i pomocniczą niewiadomą dojść do wyniku
3 lis 19:44
Mila:
1)
68x
8 − 257x
6 − 257x
2 + 68 = 0 /:x
4 ( x=0 nie spełnia równania)
| | 257 | | 68 | |
68x4−257x2− |
| + |
| =0 |
| | x2 | | x4 | |
| | 68 | | 257 | |
68x4+ |
| −257x2− |
| =0 |
| | x4 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
68*(x4+ |
| )−257*(x2+ |
| )=0 |
| | x4 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
68*[(x2+ |
| )2−2]−257*(x2+ |
| )=0 |
| | x2 | | x2 | |
68t
2−257t−136=0
2)
4x
4−17x
2+4=0
=============
3 lis 21:17
ABC:
brawo Mila tak myślałem czy komuś się będzie chciało rozpisać
3 lis 21:19
Mila:
Nie zauważyłam wtedy, że to równanie zwrotne. Jednak liczenia jest też dużo.
W innych podobnych równaniach "lepsze" są współczynniki i ładnie się liczy.
3 lis 21:27
jaceksz73: Super!
3 lis 21:28
ABC: zgadzam się , tu pewnie autor cwaniak wymnożył sobie przy użyciu programu
3 lis 21:29
Mila:
Dwa lata temu na pewno jakiś maturzysta próbowałby , ale teraz posucha.
Korona−ferie cały rok.
3 lis 21:30
jaceksz73: Mila czy mógłbyś podać jakieś recepty jaką metodą szukać czynników czy pierwiastków?
Może są gdzieś takie praktyczne wskazówki?
3 lis 21:31
ABC:
Jacek jest taka książka matematyka o nazwisku Kurlandczyk jak znajdę zdjęcie okładki w necie to
ci wrzucę
3 lis 21:35
getin:
pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia typu ABBA jest zawsze liczba x = −1
dowód:
Ax3 + Bx2 + Bx + A = 0
A*(−1)3 + B*(−1)2 + B*(−1) + A = 0
−A + B − B + A = 0
0 = 0
3 lis 21:36
Mila:
Jacek To zależy od równania, dzielniki wyrazu wolnego, grupowanie,
korzystanie z wzorów skróconego mnożenia do zwijania wyrażeń.
Wpisuj równania, będziemy coś doradzać, często jest kilka propozycji
od różnych osób pomagających.
Nie ma jednej recepty.
3 lis 21:37
getin:
Lev Kurlandczyk Wędrówki po krainie nierówności polecam ! Rzeczywiście jest tam sporo o
wielomianach
3 lis 21:37
3 lis 21:38
getin:
o, tej akurat nie czytałem ale ją kojarzę jak cały Aksjomat
sam jestem autorem jednej z książek Aksjomatu
Wykuj swój sukces
3 lis 21:40
3 lis 21:48
Mila:
Inny sposób:
68x
8 − 257x
6 − 257x2 + 68 = 0.
Podstawienie:
x
2=t
68 t
4−257t
3−257t+68=0
Najpierw próbuję całkowite dzielniki liczby 68
t=4
W(4)=68*4
4−257*4
3−257*4+68=
=68*(256+61)−257*(64+4)=0
Schemat Hornera:
68 −257 0 −257 68 t=4
68 15 60 −17 0
=================
68 t
4−257t
3−257t+68=(t−4)*(68t
3+15t
2+60t−17)
(68t
3+15t
2+60t−17)=0
| | 1 | |
tu już nie ma całkowitego pierwiastka , ułamkowe do wyboru tylko 2 a mianowicie −± |
| |
| | 4 | |
Znowu dzielenie itd
Potem podstawienie:
========================
3 lis 22:01
jaceksz73: Dziękuję za podpowiedzi odnośnie książek.
Po spisie treści wygląda, że Impresje Matematyczne tom II jest dokładnie tym o co prosiłem.
Jak mam płacić za przesyłkę to może jeszcze polecicie coś paktycznego z ciągów i granic?
3 lis 22:04
ABC:
na jakim poziomie mają być te ciągi i granice?
3 lis 22:14
jaceksz73: Liceum + olimpiada matematyczna
3 lis 22:38
3 lis 23:00
jaceksz73: Dziękuję. Bardzo dobra pozycja.
4 lis 08:03
Mariusz:
68x
8 − 257x
6 − 257x
2 + 68 = 0.
x
2=t
(68t
4 − 257t
3 − 257t + 68 = 0).
| | 257 | | 257 | |
t4− |
| t3− |
| t+1=0 |
| | 68 | | 68 | |
| | 257 | | 66049 | | 66049 | | 257 | |
(t4−2 |
| t3+ |
| t2)−( |
| t2+ |
| t−1)=0 |
| | 136 | | 18496 | | 18496 | | 68 | |
| | 257 | | 66049 | | 257 | |
(t2− |
| t)2−( |
| t2+ |
| t−1)=0 |
| | 136 | | 18496 | | 68 | |
| | 66049 | | 257 | | 257 | | y2 | |
((y+ |
| )t2+(− |
| y+ |
| )t+ |
| −1)=0 |
| | 18496 | | 136 | | 68 | | 4 | |
| 2572 | | 66049 | |
| (y−2)2−(y2−4)(y+ |
| )=0 |
| 1362 | | 18496 | |
| | 2572 | | 66049 | |
(y−2)( |
| (y−2)−(y+2)(y+ |
| ))=0 |
| | 1362 | | 18496 | |
y=2
| | 257 | | 36992+66049 | |
(t2− |
| t+1)2− |
| t2=0 |
| | 136 | | 18496 | |
| | 257 | | 36992+66049 | |
(t2− |
| t+1)2− |
| t2=0 |
| | 136 | | 18496 | |
| | 257 | | 103041 | |
(t2− |
| t+1)2− |
| t2=0 |
| | 136 | | 18496 | |
sqrt(10'30'41)=321
9
130|62*2
124
6
641|641*1
641
0
sqrt(1'84'96)=136
1
84|23*3
69
1596|266*6
1596
0
| | 257 | | 321 | |
(t2− |
| t+1)2−( |
| t)2=0 |
| | 136 | | 136 | |
| | 257 | | 321 | | 257 | | 321 | |
(t2− |
| t− |
| t+1)(t2− |
| t+ |
| t+1)=0 |
| | 68 | | 136 | | 136 | | 136 | |
| | 17 | | 8 | |
(t2− |
| t+1)(t2+ |
| t+1)=0 |
| | 4 | | 17 | |
4 lis 22:34
Eta:
5 lis 13:01