Oblicz ekstremum funkcji 3 zmiennych
Michał: Oblicz ekstremum funkcji 3 zmiennych
f(x,y,z) = xyz(4 − x − y −z)
Wiem, że trzeba policzyć pochodne pierwszego stopnia i wychodzą mi takie:
No i trzeba je przyrównać do zera i wychodzi układ równań
I tu się zaczynają schody bo dla x,y,z≠0 wychodzi punkt stacjonarny (1,1,1) i dla niego
potrafię policzyć,
ale przy założeniach, że np. dwie zmienne są zerowe dostaję zbiór punktów
(x,0,0),(0,y,0),(0,0,z) gdzie x,y,z mogą być dowolne.
A przy założeniach, że 2 są niezerowe dostaję:
x=0 y,z≠0 4−y−z=0
y=0 x,z≠0 4−x−z=0
z=0 x,y≠0 4−x−y=0
Czy ktoś wie co będzie i jak wyliczyć to w tych przypadkach?