Wyznacz x
Jacek : Wyznacz x
−5(x−2)2=0
13 gru 13:40
Jerzy:
Nie istnieje.
13 gru 13:41
the foxi:
x nie istnieje
13 gru 13:41
Jacek : Okok
13 gru 13:43
Jacek : Bo mam wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
A funkcja brzmi:
f(x)=x+3x−2
I jak policzę pochodną to przyrównuje równanie do zera ale x nie istnieje i nie wiem co za
bardzo teraz zrobić.
13 gru 13:48
Jerzy:
| | −5 | |
f(x) = |
| i jest stale ujemna. |
| | (x − 2)2 | |
13 gru 13:49
Jerzy:
| | x − 2 + 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = 1 + |
| ....a teraz widzisz, |
| | x − 2 | | x − 2 | |
że f(x) jest stale malejąca ?
13 gru 13:51
Jacek : Widzę
13 gru 13:52
piotr: f(x) to funkcja homograficzna czyli nie ma ekstremów
13 gru 13:52
Jerzy:
Skoro pochodna jest stale ujemna, to funkcja stale maleje !
13 gru 13:57