matematykaszkolna.pl
matek: Mam taki przykładzik: 11-x>x-9 i robię założenie, że x=<11, a drugie x<9, ale może mi ktoś wytłumaczyć czemu x<9 a nie x>9?
11 lis 22:32
coco: jest tylko jedno założ z pod pierwiastkaemotikonka! x ≤ 11 bo liczba pod pierwiastkiem musi być ≥ 0 w drugim nie masz pierwiastka emotikonkaemotikonka wieszemotikonka
11 lis 22:43
Mycha: nie rozumiem wogole po co to drugie zalozenie. nawet widac ze np dla 9 lub 9,5 nierownosc jest spelniona
11 lis 22:48
ada: Ale ja mam to zadanie rozwiązane w podręczniku i takie załozenie jest zrobione. I tez nie wiem czy je trzeba zrobić itd. Mam napisane takie coś: "Ponieważ obie strony rozważanej nierówności nie są stałego znaku w przedziale (-niesk,11], więc rozważymy dwa przypadki: 1. x<9 Wówczaj lewa strona rozważanej nierówności jest nieujemna, a prawa strona jest ujemna, więc nierówność zachodzi dla każdego x<9" Po prostu nie wiem po co jest rozpisywane to x-9, jeżeli to nie jest pod pierwiastkiem.
11 lis 22:53
matek: Ale ja mam to zadanie rozwiązane w podręczniku i takie załozenie jest zrobione. I tez nie wiem czy je trzeba zrobić itd. Mam napisane takie coś: "Ponieważ obie strony rozważanej nierówności nie są stałego znaku w przedziale (-niesk,11], więc rozważymy dwa przypadki: 1. x<9 Wówczaj lewa strona rozważanej nierówności jest nieujemna, a prawa strona jest ujemna, więc nierówność zachodzi dla każdego x<9" Po prostu nie wiem po co jest rozpisywane to x-9, jeżeli to nie jest pod pierwiastkiem.
11 lis 22:55
Mycha: bo jezeli potem rozwazymy drugi przedzial, gdzie obie strony sa dodatnie to mozemy podniesc do kwadratu. w przeciwnym razie nie. wiec to nie jest zalozenie tylko rozbicie na dwa przypadkiemotikonka 1) x<9 2) 9≤x≤11
11 lis 23:12