równania stycznyc
jasia: Napisać równania stycznych do wykresów podanej funkcji we wskazanych punktach
f(x)=√xcos(x−1) , x0=1
13 gru 13:38
Jerzy:
Policz pochodną.
13 gru 13:39
===:
oraz f(x
o)
13 gru 13:42
Jerzy:
Do tego też dojdziemy
13 gru 13:43
jasia: Nie wiem czy dobrze obliczyłam
| | 1 | |
f'(x)= |
| *(−sin(x−1)) |
| | 2√x | |
13 gru 13:44
piotr: źle
13 gru 13:45
Jerzy:
Nie. Skorzystaj z pochodnej iloczynu.
13 gru 13:46
piotr: styczna w x0 = 1:
y = x/2 + 1/2
13 gru 13:47
jasia: | | 1 | |
f'(x)= |
| *cos(x−1)+√x*(−sin(x−1)) |
| | 2√x | |
13 gru 13:49
piotr: | d | | 2 x sin(1 − x) + cos(1 − x) | |
| √x cos(x − 1) = |
| |
| dx | | 2 √x | |
13 gru 13:49
piotr: f'(1) = 1/2
f(1) = 1/2
13 gru 13:50