Ostrosłupy.. Nic nie rozumiem
Just: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy i wysokość ostrosłupa mają długość 8 cm.
Oblicz tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do jego podstawy.
13 gru 12:12
yht:
a = 8
H = 8
| 2 | | 2 | | 8√3 | | 8√3 | |
| h = |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
13 gru 12:25
Just: Tu jest chyba błąd :
2/3 h = 2/3 * 8√3 /2 = 8√3 /3
13 gru 14:27
piotr: jest ok
13 gru 14:31
Just: a no tak . nie zauważyłam

dzięki
13 gru 14:50
Bogdan:

Może przydać się, szczególnie w zadaniach zamkniętych, znajomość równości: a = R
√3,
a to długość boku trójkąta równobocznego
13 gru 16:33