matematykaszkolna.pl
Ciag rozbiezny 5-latek: Ciag an jest rozbiezny do jesli dla dowolnej liczby rzeczywistej E prawie wszystkie wyrazy ciagu an leza na osi liczbowej na przwo od E Uwaga: jezeli dla danego ciagu an nieskonczenie wiele wyrazow lezy na prawo od liczby E to ciag an nie musi byc rozbiezny do Czytelnik zechce dokladnie to wyjasnic .
13 gru 11:29
g: Chyba chodzi o to, że dopełnieniem "prawie wszystkie" jest liczba skończona, a zatem istnieje element ostatni, za którym już tylko an>E. Dopełnieniem "nieskończenie wiele" może być nieskończenie wiele, i wtedy nie istnieje element ostatni.
13 gru 11:44
5-latek: dziekuje Ci emotka Moze ktos jeszcze tez wyjasni
13 gru 11:46
PW: Czytelnik zechce to wyjaśnić: − Ciąg an = (−1)nn spełnia wymóg „nieskończenie wiele wyrazów leży na prawo od liczby E” (są to dodatnie wyrazy ciągu większe od E). Ciąg ten nie jest jednak rozbieżny ani do , ani do − („nieskończenie wiele wyrazów” to nie to samo co „prawie wszystkie wyrazy”).
13 gru 15:10
iteRacj@: PW czy ja to dobrze rozumiem? prawie wszystkie wyrazy ciągu oznacza wszystkie pozostałe oprócz skończonej ilości ?
13 gru 15:15
kochanus_niepospolitus: tak Iteracja ... dokładnie tak jest. Dlatego w momencie gdy prawie wszystkie wyrazy tego ciągu spełniając an>E (dla dowolnego E) to ciąg ten jest rozbieżny do +. Natomiast jeżeli TYLKO nieskończenie wiele wyrazów będzie spełniało an > E to taki ciąg już nie musi być rozbieżny do + (bo może nie posiadać w ogóle granicy). Jednak będzie posiadać podciąg rozbieżny do +.
13 gru 15:17
PW: Oczywiście, dlatego autor napisał uwagę "jeżeli dla danego ciągu an nieskończenie wiele wyrazów leży na prawo od E, to ciąg an nie musi być rozbieżny do " i polecił to dokładnie wyjaśnić. Ten mój przykład jest wyjaśnieniem − nie wystarczy "nieskończenie wiele", muszą być "prawie wszystkie".
13 gru 15:20
PW: O, już kochanus wyjaśnił, nie widziałem emotka
13 gru 15:21
iteRacj@: to "nieskończenie wiele" to mogą być tylko niektóre z "prawie wszystkich" panowie dziękuję! już to widzę
13 gru 15:37
kochanus_niepospolitus: Iteracja ... 'Prawie wszystkie wiele' = tylko skończona liczba elementów NIE SPEŁNIA podanego warunku. 'Nieskończenie wiele' nie daje nam informacji ile elementów NIE SPEŁNIA podanego warunku. Z tego względu 'nieskończenie wiele' < 'prawie wszystkie' emotka (pamiętam jak na pierwszym roku studiów profesor Gęba nam to tłumaczył na Analizie I emotka )
13 gru 15:44
iteRacj@: "nieskończenie wiele" to mogą być tylko niektóre z "prawie wszystkich" zorientowałam się, że niezręcznie sformułowałam chodziło mi o to, że właśnie 'nieskończenie wiele' < 'prawie wszystkie'
13 gru 16:08
iteRacj@: o 15:37 nie chodziło mi już spełnianie podanego warunku ale generalnie już widzę, to że "prawie wszystkie" wyrazy ciągu gwarantuje opisaną sytuację a "nieskończenie wiele" nie daje nam potrzebnej informacji
13 gru 16:16
5-latek: Dziekuje wszystkim za wyjasnienia
13 gru 17:40