Zbieżność ciągu rekurencyjnego.
adamoo: Niech ciąg Xn będzie dany wzorem Xn+1 = √18+3Xn, X1=3. Zbadać jego zbieżność i ewentualnie
policzyć granicę.
13 gru 11:04
kochanus_niepospolitus:
x2 = √18 + 9 = √27 = 3√3
x3 = √18 + 9√3 = √9(2+√3 = 3√2+√3
x4 = 3√2+√2+√3
13 gru 11:08
adamoo: No dobrze, ale co mi to daje?
13 gru 12:34
g: Zbadamy Xn+1 − Xn, a właściwie Xn+12 − Xn2, bo jest łatwiej i interesuje nas tylko
czy to jest większe czy mniejsze od zera.
R = Xn+12 − Xn2 = 18 + 3Xx − Xn2
R zeruje się dla Xn=6. Dla Xn<6 R>0, czyli ciąg rośnie. Zatem ciąg jest zbieżny i ma
granicę 6.
13 gru 12:39
'Leszek: Granica : g = √ 18 + 3g ⇔ g2 −3g −18 = 0 ⇒ Δ= 81 , g1 = (3−9)/2 = −6
lub g2 = 6 ,
Ciag jest rosnacy , jak pokazal kolega .....kochanus ....., czyli jest ograniczony i granica g=
6
13 gru 12:40
Maciek: √18+3√18+3√18+3...=x
√18+3x=x
18+3x=x2
x2−3x−18=0
(x−6)(x+3)=0
x=6
13 gru 16:04