Styczna
Dobra: Bardzo pilne!
Wyznacz równania stycznej do wykresu funkcji f(x)= (2x +1) / (3x−1) w punkcie xo=1.
13 gru 10:57
Jerzy:
Skoro pilne, to do dzieła ... liczymy pochodną.
13 gru 10:58
Dobra: Pochodna wyszla mi 0
13 gru 11:02
Dobra: Co dalej?
13 gru 11:02
Jerzy:
A jakim to cudem pochodna wyszła 0 ? Przecież f(x) nie jest funkcją stałą ?
Pokaż , jak liczysz tą pochodną ?
13 gru 11:04
13 gru 11:10
Dobra: Pomylka wyszla mi −x+2 / 9x2 −6x+1
13 gru 11:10
Dobra: Skad ci wyszla −5

Mi wychodzi 0
13 gru 11:14
5-latek: Sama gora
2(3x−1)−(2x+1)*3= 6x−2−6x−3=−5
13 gru 11:17