proszę o pomoc.:) Funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie naturalnej x reszte
Asia: proszę o pomoc.

Funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie naturalnej x reszte z dzielenia tej
liczby przez 5.
a) podaj zbior wartosci funkcji f
b) naszkicuj wykres funkcji f dla x∊{2,3,4,5,6,7}
c)oblicz f(14)+3
2 lut 17:33
alaaa:

tak napewno będzie wyglądał wykres bo miałam podobne zad na lekcji
2 lut 19:56
Godzio:

2:5 = 0 r 2
3:5 = 0 r 3
4:5 = 0 r 4
5:5 = 1 r0
6:5 = 1 r 1
7:5 = 1 r 2
i zaznaczamy
f(14) +3 => 14:5 = 2 r 4
4 + 3 = 7
2 lut 20:05
Godzio: ZW : {0,1,2,3,4}
2 lut 20:06
ApaCZ: Wyszło mi identycznie jak użytkownikowi Godzio i jest to rozwiązanie poprawne. Reasumując do
rozwiązania użytkownika Alaa, x=2 nie może przyporządkować wartości 0, gdyż 2:5=0r2. (x=2,y=2)
idt.
Pozdrawiam
28 lut 13:11