F_max funkcji
matek: Jak znaleźć f max w tej funkcji?
13 gru 09:57
'Leszek: Popraw wzor funkcji ! !
Chyba tam powinno byc e(−x −b/λ) ? ?
13 gru 12:28
matek: No tak. Nie widać tego?
13 gru 15:16
PW: A co to znaczy f(x)dx w definicji funkcji?
13 gru 15:30
matek: No to jest całka, oczywiście (mogłem wcześniej napisać), ale jak się za to zabrać? Przedział to
<b, ∞)
13 gru 18:40
kochanus_niepospolitus:
czyli że co:
∫ f(x) dx = ∫ .... dx
13 gru 18:42
piotr: możesz podać dokładnie treść zadania?
13 gru 18:54
matek: Jest to rozkład wykładniczy. Funkcja ma na początku postać:
f(x)dx = Ae
−x−b/λdx, gdzie x∊<b,
∞)
Teraz potrzebuję f max z tej całki do metody eliminacji/odrzucania.
Ale skąd to się wzięło?
13 gru 19:10
piotr: | | 1 | | e−b(1+λ)/λ | |
∫b+∞ |
| e−x−b/λ dx = |
| |
| | λ | | λ | |
13 gru 19:11
matek: Czyli żeby wyznaczyć f max liczę dystrybuantę?
14 gru 09:11