POMOCY!
Studentka: Znaleźć równanie prostej stycznej do wykresu funkcji y = f(x) w punkcie x = x0
1) jeśli x0 = 0 i f(x) = 2 + ln(1 + x).
2) jeśli x0 = 1 i f(x) = e− x2/2
13 gru 09:52
kochanus_niepospolitus:
Kobieto ... zastosuj wzór na styczną w punkcie
13 gru 09:57
Studentka: Ja nic nie umiem, zrób to za mnie, bo nie zaliczę...
Matmę mam omawianą na podstawie prezentacji i gadanie nie wiele mi daje.
13 gru 10:02
Jerzy:
Styczna do krzywej w punkcie: x
0 ma postać:
y = f'(x
0)*(x − x
0) + f(x
0)
Liczymy:
| | 1 | |
f'(x0) = f'(0) = |
| = 1 |
| | 1 + 0 | |
f(x
0) = f(0) = 2 + ln(1 + 0) = 2 + ln(1) = 2 + 0 = 2
Styczna: y = 1*(x − 0) + 2 = x + 2
Teraz próbuj b)
13 gru 10:12
kochanus_niepospolitus:
Studentko −−− skoro NIC nie potrafisz to gotowiec w niczym nie pomoże ... i tak na egzaminie
oblejesz
13 gru 10:44
Jerzy:
Zobaczymy, czy przynajmniej spróbuje drugi podpunkt
13 gru 10:45
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... nie spróbuje skoro daje dokładnie te same zadania co wczoraj czy tam dwa dni temu.
Ona chce po prostu gotowca i nic poza tym.
13 gru 10:49
: ona ma teraz koło
13 gru 10:52
: chłopaki sprężcie się jeszcze, bo nie zaliczy , jeszcze 7 min
13 gru 10:53