Cześć wspólna podzbiorów
Johny: Niech A = {a, ∅, {a}, {∅}}, gdzie a ̸= ∅ oraz B = {∅, {a}}. Wówczas P(A\B) ∩ P(A ∩ B) wynosi :
(a) ∅,
(b) {∅},
(c) {{a}, {∅}}.
W tym zadaniu wychodzi mi odpowiedź (b) {∅} i (a) ∅ , ale odpowedzią jest tylko b .
Czy mógłby ktoś pokazać jak to będzie dokładnie ? Pozdrawiam
13 gru 08:45
iteRacj@:
jak jest napisane: a = ∅ czy a ≠ ∅ ?
13 gru 12:54
iteRacj@: no i P(A\B), P(A ∩ B) to prawdopodobieństwa czy co to jest?
13 gru 12:58
Johny: a ≠ ∅ , P to podzbiór.
14 gru 01:36
iteRacj@:
a nie chodzi może o zbior potęgowy?
14 gru 08:04
Pytający:
Pewnie chodzi o zbiór potęgowy (czyli zbiór wszystkich podzbiorów danego zbioru).
Mamy:
A = {a, ∅, {a}, {∅}}, B = {∅, {a}}, a≠∅
ℙ(A\B)=ℙ({a, {∅}})={ {a,{∅}}, {a}, {{∅}}, ∅ }
ℙ(A∩B)=ℙ({∅, {a}})={ {∅,{a}}, {∅}, {{a}}, ∅ }
ℙ(A\B)∩ℙ(A∩B)={ {a,{∅}}, {a}, {{∅}}, ∅ }∩{ {∅,{a}}, {∅}, {{a}}, ∅ }={∅}.
14 gru 12:38