Obliczanie pola trójkąta i jego promieni
Pq: W trójkącie dwa boki mają długość 3cm i 4 cm. Długość trzeciego boku jest większa od długości
każdego z dwóch pozostałych boków. Długości wysokości w tym trójkącie są trzema kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz pole tego trójkąta oraz promieni okręgów: wpisanego w
ten trójkąt i opisanego na tym trójkącie
12 gru 23:39
Eta:

c>a>b to h
b>h
a>h
c i h
b, h
a, h
c −−− tworzą ciąg arytm ⇒ 2h
a=h
b+h
c
| | 2P | | 2P | | 2P | |
ha= |
| , hb= |
| , hc= |
| |
| | a | | b | | c | |
| | 2P | | 2P | | 2P | |
zatem 2* |
| = |
| + |
| |
| | 4 | | 3 | | c | |
długości boków trójkąta :
a=4, b= 3, c=6
ze wzoru Herona :
| | a+b+c | |
P=√p(p−a)(p−b)(p−c) =..... , gdzie p= |
| |
| | 2 | |
13 gru 00:38
Rogalik: 3,4,x − ciąg arytmetyczny, x>4
r = 4−3=1
x=4+1 = 5
3,4,5 − trójkąt prostokątny na podstawie twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa
W trójkącie prostokątnym środek okręgu opisanego na nim znajduje się w środku
przeciwprostokątnej.
Czyli R = 5:2 = 2,5 cm (długość promienia okręgu opisanego na trójkącie).
Długość promienia okręgu wpisanego łatwo obliczyć korzystając ze wzoru na pole trójkąta:
P = 1/2 * 3*4 =6
P = r * (a+b+c)/2
6 = r*(3+4+5)/2
6=r*6
r=1
13 gru 00:44
Eta:
W treści zadania napisane:
długości wysokości tworzą ciąg arytmetyczny
13 gru 00:46
Rogalik: Oj... To wysokości miały tworzyć ciąg:( Zagapiłem się:( i rozwiązałem swoje zadanie...
13 gru 00:48