Obliczanie prędkości v
Pq: Samochód przejechał 8km drogą polną z prędkością v, a następnie 32km szosą z prędkością
(v+60)km/h. Oblicz v, wiedząc, że każdy odcinek drogi samochód przebył w tym samym czasie
12 gru 23:37
Satan: s1 = 8km
s2 = 32km
t1 = t2
s1 = vt
s2 = (v+60)t
| | s1+s2 | |
s1 + s2 = vt + (v+60)t ⇒ s1+s2 = t(v + v + 60) ⇒ |
| = 2v + 60 |
| | t | |
| | s1 | | s1+s2 | | v | |
t = |
| ⇒ |
| = 2v + 60 ⇒ s1+s2 * |
| = 2v + 60 ⇒ v(s1+s2) = 2v*s1 + |
| | v | | | | s1 | |
60s1 ⇒ v (s1 + s2) − 2v*s1 = 60s1, czyli:
| | 60s1 | |
v(s1 +s2 − 2s1) = 60s1 ⇒ v(s2 − s1) = 60s1 ⇒ v = |
| |
| | s2 − s1 | |
12 gru 23:46
Satan: Teraz tylko podstaw dane i wylicz. Generalnie wszystko powinno się zgadzać, wynik wychodzi
ładny, Dla sprawdzenia potem wylicz czas z pierwszej drogi, a następnie sprawdź, czy jak
dodasz do prędkości te 60 km/h i pomnożysz razy czas, to otrzymasz s2.
12 gru 23:48
Bogdan:
a jeszcze prościej Satanie?
13 gru 00:06
Bogdan:

4v = v + 60 ⇒ v = 20
13 gru 00:35
Satan: Właściwie fakt, wieczory mi chyba nie służą
13 gru 10:05