Symetralna odcinka
Pq: Napisz równanie symetralnej odcinka o końcach A = (−2,−3) B= (−4,−5).
12 gru 23:35
the foxi:
Symetralna przechodzi przez środek odcinka pod kątem prostym
| | −2−4 | | −3−5 | |
Środek=( |
| ; |
| )=(−3;−4) |
| | 2 | | 2 | |
| | −5+3 | |
Odcinek jest częścią prostej o współczynniku kierunkowym a= |
| =1 |
| | −4+2 | |
Zatem symetralba ma postać y=ax+b, gdzie a=−1 i do niej należy punkt Środek
−5=−x+b
−5=4+b
b=−9
y=−x−9
12 gru 23:42
the foxi:
Ajajajaj machnąłem się.
−4=3+b
b=−7
y=−x−7
12 gru 23:44
Mila:

A = (−2,−3) B= (−4,−5).
Symetralna odcinka to zbiór wszystkich punktów jednakowo odległych od końców odcinka.
P(x,y)− dowolny punkt symetralnej.
√(x+2)2+(y+3)2=
√(x+4)2+(y+5)2⇔
(x+2)
2+(y+3)
2=(x+4)
2+(y+5)
2 po wykonaniu działań i redukcji
s: y=−x−7
12 gru 23:49