liczby zespolone
Jadwigaaa: Liczby zespolone (rownania):
Załóżmy, że delta wychodzi mi równa: (−2)
Pierwiastek z delty to: √2i lub −√2i
Co dalej, żeby policzyc z1 i z2?
musze wyliczyc teraz ze wzoru pierwiastki dla √2i, (−√2i) czy moze wystarczy tylko dla
jednego z nich?
prosze o pomoc : )
12 gru 23:25
Rogalik: Pierwiastki są dwa.
Jeśli zapiszesz je dla obu
√Δ osobno, to oba się powtórzą.
Zapisz po prostu
wstawiając oczywiście w odpowiednie miejsca a i b z równania.
13 gru 00:11
Mila:
Δ=−2=2i
2
| | −b −√2*i | | −b +√2*i | |
z1= |
| lub z2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
13 gru 18:50