Obliczanie pola trójkąta i promieni: wpisanych i opisanych na tym trójkącie
Pat: W trójkącie dwa boki mają długość 3cm i 4 cm. Długość trzeciego boku jest większa od długości
każdego z dwóch pozostałych boków. Długości wysokości w tym trójkącie są trzema kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz pole tego trójkąta oraz promieni okręgów: wpisanego w
ten trójkąt i opisanego na tym trójkącie.
12 gru 23:08
Janek191:
Mamy
0,5*4* ( h + x) = 0,5*3*( h +2 x)
2 h +2 x = 1,5 h + 3 x
x = 0,5 h
oraz
0,5 c*h = 2 h + 2 x
0,5 c*h = 2 h + h = 3 h / : h
0,5 c = 3
c = 6
====
Mamy: a= 4 cm, b = 3 cm, c = 6 cm
Pole Δ