Wyznacz zbiór wartości
MatMal: wyznacz zbiór wartości funkcji
ja już naprawdę nie wiem, robiłem f(x) =m i wyznaczałem , podstawiałem t i nic, nie wiem
kompletnie już od któej strony to zrobić
pomocy
12 gru 23:00
Rogalik: f(x)= −2 * (1/3)2x −8 * (1/3)x −12
Podstawiamy u = (1/3)x
f(u) = −2u2 −8u −12
Zbiór wartości takiej funkcji kwadratowej to <−∞,q).
Oblicz q wierzchołka paraboli...
13 gru 00:20
piotr:
13 gru 08:42
piotr: Zw: (−∞; −12)
13 gru 08:43
Satan: Hm, piotrze, ja mam pytanie.
Z równania wynika, że:
Δ = 64 − 96 = −32
| | Δ | | 32 | |
q = − |
| ⇒q = − |
| ⇒ q=−4 |
| | 4a | | 8 | |
I co z tym fantem zrobić? Wytłumaczy ktoś te zależności? Chętnie się dowiem.
13 gru 10:12
yht:
musi być założenie u>0
bo wyrażenie u = (1/3)x przyjmuje tylko dodatnie wartości
dlatego rozpatrujemy tylko część paraboli po prawej stronie osi y i najwyższy punkt tej
paraboli to właśnie (−12) jak pokazał piotr
13 gru 10:52
Satan: Ach tak, dziękuję, yht!
13 gru 14:11