Środkowa trójkąta i pola trójkątów
Satan: Ma ktoś link do dowodu, lub potrafi sam dowieść zależności, że środkowa trójkąta dzieli trójkąt
na dwa trójkąty o równym polu?
12 gru 22:59
Eta:
| | 1 | | 1 | |
P(ASC)= |
| *a*h P(SBC)= |
| a*h |
| | 2 | | 2 | |
P(ASC)=P(SBC)
| | 1 | | 1 | |
P(ABC)= |
| a*h+ |
| a*h= a*h |
| | 2 | | 2 | |
P(ABC)=P(ASC)+P(SBC)
12 gru 23:09
Trójkąt: Środkowa łączy wierzchołek z połową przeciwległego boku, a wysokość tych trójkątów jest
jednakowa, powiedzmy że jedna jest pozorna, a druga normalna, ale mają tą samą długość
WIęc twoje pola to P1=1/2*h*a P2=1/2*h*a
h−wysokosc
a−połowa boku
narysuj to sobie to zobaczysz,że wysokośc jest ta sama
12 gru 23:09
Satan: No, od razu lepiej, teraz to proste. Chyba na dzisiaj koniec z planimetrią, dziękuję pięknie
12 gru 23:32