funkcja kwadratowa z parametrem
AM: Cześć, mam takie oto zadanie:
x
2+mx−(2m+1)=0
I mam takie założenia:
To jak wiadomo są wzory Viete'a i wynika z nich że rozwiązanie musi być nieujemne. Podstawiam
wyrazy:
Czy mogę z tego zrobić układ równań? Co dalej robić?
12 gru 22:17
Adamm: układ, ale nierówności
12 gru 22:21
AM: Miałem to na myśli

dziękuję.
12 gru 22:22
iteRacj@: " Co dalej robić?"
to zależy jakie masz polecenie...
12 gru 22:23
Jolanta: Δ>0 skoro dwa pierwiastki
12 gru 22:32
Jolanta: Δ=m
2+8m+4
Δ
1=48
m
1=−4−2
√3 m
2=−4+2
√3
m∊(−
∞, −4−2
√3 )u(−4+2
√3,
∞)
część wspólna m∊(−
∞,−4−2
√3)u(−4+2
√3,−0,5)
12 gru 22:47
AM: Wow, rzeczywiście inny wynik. Dziękuję za trafną uwagę.
12 gru 23:33