par
max: Witam
{x + y = 1 − m
{x − 2y = m−3
wyszło mi x = −m−1 / 3
Co robić, jak obliczyć parametr m?
12 gru 22:14
kochanus_niepospolitus:
nie bardzo Ciebie rozumiem.
Masz układ dwóch równań i trzy niewiadome (x,y,m) więc nie możesz wyznaczyć wszystkich
niewiadomych.
12 gru 22:15
max: Nauczycielka podała nam taki układ równań z parametrem, też jestem zdziwiony
12 gru 22:16
Eta:
Treść pewnie jest taka:
Określ rozwiązania układu w zależności od parametru "m"
12 gru 22:18
max: dla jakiej wartosci parametru m rozwiazaniem układu rownan jest para liczb ujemnych
12 gru 22:19
max: a y mi wyszło 4+4m/3
12 gru 22:20
Eta:
−x−y= m−1
x −2y=m−3
−−−−−−−−−−−−−−−
to
| 3m−3−4+2m | | 5m−7 | |
x= m−1−y = |
| ⇒ x= |
| |
| 3 | | 3 | |
12 gru 22:22
Eta:
Na przyszłość pisz dokładnie treść zadania , bo nie jesteśmy
duchami ![emotka](emots/1/mruga.gif)
x<0 i y<0 to x*y>0
| 7 | |
(4−2m)(5m−7)>0 ⇒ m∊( 2, |
| ) |
| 5 | |
12 gru 22:25
max: Dziękuję Eta
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
A dlaczego w ostatnim podpunkcie mnożysz tą parę liczb?
12 gru 22:32
Eta:
Przeczytałam : różnych znaków
Poprawiam ten warunek:
x i y para liczb ujemnych
to x*y>0 i x+y<0
mnożone dają dodatnią ( ale dodatnie mnożone też dają dodatnią
więc jeszcze musi być drugi warunek ujemna + ujemna <0
dokończ....
x+y<0 −−− rozwiąż
i wybierz część wspólną z warunkiem x*y>0
12 gru 22:55