Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie
słonik: Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie: (x2+1)*(y2+1)=(x+y)2+1
Nie wiem co robię źle ponieważ po dojściu do postaci:
xy=2
Otrzymuję sprzeczność.
Proszę o pomoc.
12 gru 21:59
Adamm: x2+x2y2+y2+1=x2+2xy+y2+1
x2y2=2xy
x=0 lub y=0 lub xy=2
x=0 lub y=0 lub (x=±1 oraz y=±2) lub (x=±2 oraz y=±1)
czyli mamy rozwiązania
(0, y0), (x0, 0), (1, 2), (−1, −2), (2, 1), (−2, −1)
x0, y0∊ℛ
12 gru 22:02
słonik: Dzięki....dopiero teraz widzę swój głupi błąd nie wiem dlaczego przyjmowałem żę (x+y)2 jest
równe 4
12 gru 22:15