rzut kostką - prawdopodobieństwo
FoNd: Rzucamy cztery razy symetryczną sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) iloczyn oczek będzie podzielny przez 3
b) wypadną dwie jedynki i dwie szóstki
c) wypadną dokładnie dwie różne liczby oczek
odp: a)65/81 , b) 1/216 c) 35/216
12 gru 21:44
kochanus_niepospolitus:
chcesz abyśmy sprawdzili czy dobre masz wyniki czy co ?
12 gru 22:14
FoNd: chcę otrzymać rozwiązanie, wyniki po prostu podaję bo są dołączone do treści zadania
12 gru 22:16
Mila:
|Ω|=6
4
a)
A− iloczyn oczek podzielny przez 3
A'− iloczyn oczek nie jest podzielny przez 3⇔liczby oczek ze zbioru: {1,2,4,5}
|A'|=4
4
| | 44 | | 2 | | 65 | |
P(A)=1− |
| =1−( |
| )4= |
| |
| | 64 | | 3 | | 81 | |
12 gru 22:22
Mila:
b)
B−wypadną dwie jedynki i dwie szóstki ,
12 gru 22:25
Mila:
c)
C−wypadną dokładnie dwie różne liczby oczek
| |
=15 −wybór dwóch liczb ze zbioru {1,2,3,4,5,6} |
| |
2
4−2=14 liczba ciągów w których występują dwie cyfry: np. (1,1,2,2) (1,1,1,2} itp
|C|=15*14
| | 15*14 | | 5*3*2*7 | | 35 | |
P(C)= |
| = |
| = |
| |
| | 64 | | 64 | | 216 | |
12 gru 22:33
FoNd: dzięki wielkie
12 gru 22:40
Mila:
12 gru 22:55