Zdarzenia losowe
Nieznane: Prawdopodobieństwo zdania egzaminu przez ucznia uczącego się na bieżąco wynosi 0,95, a
nie uczącego się na bieżąco 0,15. Wiadomo, że w klasie 60 % uczniów uczy się na bieżąco.
1. Jakie jest prawdopodobienstwo, że uczeń zda egzamin?
2. Jeden z uczniów zdał egzamin, jakie jest prawdopodobieństwo, że uczeń ten uczył się na
bieżąco?
12 gru 20:32
iteRacj@: Jakie jest prawdopodobienstwo, że losowo wybrany uczeń zda egzamin?
0,6*0,95 + 0,4*0,15
12 gru 20:47
iteRacj@:
P(Z) − prawdopodobieństwo, że losowo wybrany uczeń zda egzamin
P(Z) = 0,6*0,95 + 0,4*0,15 = 0,63
P(U) − prawdopodobieństwo, że losowo wybrany uczeń się uczy na bieżąco
P(U) = 0,6
P(ZIU) − prawdopodobieństwo, że uczeń zda egzamin pod warunkiem, że się uczy na bieżąco
| | P(Z∩U) | |
P(ZIU) = 0,95 = |
| |
| | P(U) | |
stąd P(Z∩U) = P(ZIU)*P(U)
P(UIZ) − prawdopodobieństwo, że uczeń uczy się na bieżąco, jeśli wiadomo (=pod warunkiem), że
zdał egzamin
| | P(U∩Z) | | P(Z∩U) | | P(ZIU)*P(U) | | 0,95*0,6 | |
P(UIZ) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(Z) | | P(Z) | | P(Z) | | 0,63 | |
12 gru 21:06
Mila:

a)
A− losowo wybrany uczeń zda egzamin
P(A)=0.6*0.95+0.4*0.15=0.63
b)
uczeń zdał egzamin, jakie jest prawdopodobieństwo, że uczeń ten uczył się na bieżąco?
| | 0.6*0.95 | | 57 | |
P(U/A))= |
| = |
| ≈0.9 |
| | 0.63 | | 63 | |
12 gru 21:13
iteRacj@: a jednak można prościej niż ja, to dobra wiadomość
12 gru 21:36