Punkt symetryczny względem prostej w przestrzeni
ADAM: Znaleźć punkt Q symetryczny do P(1,−2,7) względem prostej
l:
x = 2t
y = 1 + t
z = 2 − t
12 gru 20:18
Mila:
1) rzut punktu P na prostą l
P=(1,−2,7)
P'(2t,1+t,2−t)∊l
PP'
→=[2t−1,1+t+2,2−t−7]=[2t−1, t+3,−t−5]
2)
PP'⊥[2,1,−1]⇔
[2t−1, t+3,−t−5] o [2,1,−1]=0
4t−2+t+3−1*(−t−5)=0
5t+1+t+5=0
6t+6=0
t=−1
3)
P'=(−2,0,3) jest środkiem PQ⇔
Q=(−5,2,−1)
=========
12 gru 20:58
ADAM: Dziękuję, już drugi raz mi pomagasz! /sup> Znowu uparłem się na metodę, która nie działała ale ja
nie widziałem dlaczego nie działa
12 gru 21:18
Mila:
12 gru 21:24
jc: Liczyłbym wg planu zaproponowanego dziś na forum.
Przecięcie płaszczyzny prostopadłej do prostej zawierającej (1,−2,7), z prostą.
2(x−1) +(y+2) −(z−7)=0
x = 2t, y = 1 + t, z = 2 − t
2(2t−1)+(1+t+2)−(2−t−7)=0
6t = −6, t=−1, S=(−2,0,3)
szukany punkt = 2S−P=(−5,2,−1).
12 gru 21:28
jc: Rozwiązanie Mili bardziej mi się podoba.
12 gru 21:31
Mila:
Ja zawsze podziwiam Twoje skróty w zapisach, w zadaniach z geometrii analitycznej,
a moje są z czasów króla Ćwieczka.
To Wrocławska Szkoła Matematyczna?
12 gru 23:02
jc: W szkole nie lubiłem geometrii analitycznej, potem nie uznawałem, a kilka lat temu musiałem
sobie jakoś ułożyć i przy okazji polubiłem. Na pewno duże znaczenia miała książeczka
Sowyera − Droga do matematyki współczesnej. Znasz może?
12 gru 23:26
Mila:
Niestety nie znam, poszukam. Dziękuję

Właściwie, to nie mam żadnej książki do geometrii analitycznej, pożyczyłam i nie wróciła
12 gru 23:29
jc: Też nie mam.
Autor wspomnianej książki pokazuje, jak uczyć dzieci o wektorach,
bazach, przekształceniach liniowych. Pokazuje nawet, kiedy istnieje baza złożona
z wektorów własnych. Słyszałem, że inne jego książki są równie niezwykłe.
12 gru 23:36
Kinga: A mogli byście mi poco?
26 lis 17:54
Kinga: Znaleść punkt symetryczny do punktu P=(9,−1,−6) względem prostej l
L:
X=2+t
Y=2t , T∊ℛ
Z=1−t
26 lis 17:56