a
s: rozwiaz układ rownan
{2x−6y+3=0
{−6x+3y2+6=0
12 gru 19:43
Janek191:
Z 1) ⇒ 2 x = 6 y − 3
wiec
− 3*2 x +3 y2 + 6 = 0
− 18 y + 9 +3 y2 + 6 = 0
3 y2 − 18 y + 15 = 0 / : 3
y2 − 6 y + 5 = 0
( y − 5)*(y − 1) = 0
y = 1 lub y = 5
więc
2 x = 3 lub 2 x = 27
x = 1,5 lub x =13,5
Odp.:
x = 1,5 i y = 1
lub
x = 13,5 i y = 5
===================
12 gru 19:50
s: − 3*2 x +3 y2 + 6 = 0
SKAD masz − 3*2 x ?
12 gru 19:52
s: a wiem
12 gru 19:56
Janek191:
− 6 x = −3*2x i za 2 x wstawiam 6 y − 3 z I wiersza.
12 gru 19:57