Rozwiąż algebraicznie
wesołek: f(x)=g(x)
| | 4 | |
f(x)= | |
| | g(x)=x−2 |
| | |x| − 2 | |
12 gru 19:36
Janek191:
Co rozwiązać ?
f(x) = g(x) ?
12 gru 19:59
wesołek: tak
12 gru 20:00
wesołek: pomożesz?
12 gru 20:00
ale jak to?: zad długie, ale zacznij od wyznaczenia wartości bezwzględnej:
| | 4 | |
1o dla zbioru wartości |
| ≥ 0 , mamy: |
| | |x|−2 | |
1
o a) kolejno dodatkowy warunek x ≥ 0, mamy:
1
o b) kolejno dodatkowy warunek x < 0, mamy:
| | 4 | |
2o dla zbioru wartości |
| < 0 , mamy: |
| | |x|−2 | |
2
o a) kolejno dodatkowy warunek x ≥ 0, mamy:
2
o b) kolejno dodatkowy warunek x < 0, mamy:
W każdym z rozwiązań musisz uwzględnić dodatkowo dziedzinę funkcji, jaka wychodzi z powyższych
warunków,
Spróbuj coś naskrobać
12 gru 21:06
ale jak to?: Dziedziny masz następujące:
1o x ∊ (−∞;−2) u (2;+∞)
1o a) dodatkowo x≥0, otrzymujemy wówczas x ∊ (2;+∞)
1o b) dodatkowo x<0, otrzymujemy wówczas x ∊ (−∞;−2)
2o x ∊ (−2;2)
1o a) dodatkowo x≥0, otrzymujemy wówczas x ∊ [0;2)
1o b) dodatkowo x<0, otrzymujemy wówczas x ∊ (−2;0)
12 gru 21:11
Adamm: x≠2, −2
4=||x|−2|(x−2)
x>2 nasuwa się samo
4=(x−2)2
x−2=2 lub x−2=−2
x=4 lub x=0
12 gru 21:14
Adamm: czyli x=4
12 gru 21:15
Eta:
tylko x= 4 bo x>2
12 gru 21:16
ale jak to?: Odp.
1o a) x=0 v x=4 → Df x ∊ (2;+∞) → x=4
1o b) x=0 → Df x ∊ (−∞;−2) → brak rozwiązania
2o a) brak rozwiązania
2o b) x=2√2 v x=−2√2 → Df x ∊ (−2;0) → brak rozwiązania
Czyli odpowiedzią jest x=4
12 gru 21:17
Adamm: tak, pomyliłem się
ale później zauważyłem
12 gru 21:18