e zbioru wszystkich krawędzi (krawędzi bocznych i krawędzi podstawy) ostrosłupa
Boczek: Ze zbioru wszystkich krawędzi (krawędzi bocznych i krawędzi podstawy) ostrosłupa prawidłowego
pięciokątnego losujemy jedną krawędź, a następnie z pozostałych krawędzi losujemy drugą.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że wylosowane krawędzie będą miały
wspólny wierzchołek.
12 gru 19:31
Miłosz:

Mamy tak:
|Ω| = 10 * 9 (bo za pierwszym razem mamy 10 kawędzi do losowania, a za drugim razem już tylko
9) = 90
|A| = 50 , ponieważ z górnego wierzchołka biorąc pod uwagę krawędzie boczne mamy 30 możliwości,
a z krawędzi podstaw 20
P(A) =
5090 =
59
I to jest nasza odpowiedź.
12 gru 19:41