wielomiany
...: znajdź całkowity pierwiastek wielomianu po czym rozłóż go na czynniki
a) x
3+4x
2−3x−18
Prosze o jakieś wskazówki
12 gru 18:57
Janek191:
W(2) = 8 + 16 − 6 − 18 = 0
Dzielimy W(x) przez ( x − 2), a następnie obliczamy pierwiastki funkcji kwadratowej
12 gru 19:07
5-latek: dzielniki 18 to ±1 ±2 ±3 ±6 ±9 ±18
+/− 1 raczej odpada
W(−2) = (−2)3+4*(−2)2−3(−2)−18= −8+16+6−18≠0
W(2)= licz
12 gru 19:11
...: z można np tak:
a) x3+4x2−3x−18
W(2)=0
x3+4x2−3x−18=x3−2x2+6x2−12x+9x−18=(x2+6x+9)(x−2)=(x+3)2(x−2) ?
12 gru 19:14
...: wynik wychodzi poprawny ale nie wiem czy sposób dobry i czy nie jest to "przerost formy nad
treścią"
12 gru 19:15
iteRacj@:
nie jest

sporo osób, którym się pokaże tę metodę nie chce już dzielić a nawet (!) rezygnuje z liczenia
delty, szukając pierwiastków funkcji kwadratowej
12 gru 19:19
...: a przykład
125x3−150x2+60x−8 jak rozłożyć nie zauważając wzoru skr mnożenia?
@up
ale aby skorzystać z tej metody trzeba najpierw znaleźć jeden pierwiastek wielomianu czy
niekoniecznie?
12 gru 19:22
iteRacj@:
przy funkcji kwadratowej zwykle widać od razu jak "rozdzielić" składnik z x i wtedy szybko się
uzyskuje postać iloczynową, trochę wprawy i potem już się oszczędza czas nie licząc delty
przy wyższych jeśli nie widać, jak pogrupować składniki to warto znaleźć pierwszy pierwistek
12 gru 19:28
iteRacj@:
125x3−150x2+60x−8 = (5x)3−6*(5x)2+12*5x−8 =
= (5x)3−2*(5x)2− 4*(5x)2+8*5x+4*5x−8 = [(5x)3−2*(5x)2]− [4*(5x)2−8*5x]+[4*5x−8] =
= (5x)2 [(5x)−2]− 4(5x)[(5x)−2]+4[(5x)−2] = [(5x)−2]*[(5x)2−4(5x)+4] = [(5x)−2]*[(5x)−2]2 =
= [(5x)−2]3
12 gru 19:40
...: jeszcze ostatni przykład z którym mam problem

x
3−x+6
jest jakiś sposób bez dzielenia?

Pierwiastek to −2
12 gru 19:51
PW: (x+2)(x2−2x+3) − to można zgadnąć przyglądając się współczynnikom. Jeśli napiszesz i będzie
dobrze, to nie można tego kwestionować (skoro widzi…).
12 gru 20:00
...: a jeśli nie widzę, to standardowo jeden pierwiastek, dzielenie i funkcja kwadratowa, tak?
12 gru 20:03
iteRacj@:
jak masz już jeden pierwiastek (−2) to możesz dodać składnik z x
2 i od razu go odjąć

,
najlepiej z pomnożony przez dwa
x
3−x+6 = x
3−x+6+2x
2−2x
2 = x
3+2x
2−2x
2−x+6 = (x
3+2x
2)−2x
2−x+6
i teraz znowu dodać i odjąć składnik z x, bo brakuje do podwojenia współczynnika przy x
(x
3+2x
2)−2x
2−4x+4x−x+6 = (x
3+2x
2)−(2x
2+4x)+4x−x+6 = (x
3+2x
2)−(2x
2+4x)+3x+6 =
= (x
3+2x
2)−(2x
2−4x)+(3x+6) = x
2*(x+2)−2x(x+2)+3(x+2) = (x
2−2x+3)*(x+2)
trochę ćwiczeń i potem idzie naprawdę szybko i
nie wymaga tylu przekształceń co tu u mnie
w opisie
tak jak napisał
PW trzeba sie przyjrzeć współczynnikom
12 gru 21:32