pieriwasteek liczby zespolonej ( widzi ktos blad?)
Macko z Bogdanca : pieriwasteek liczby zespolonej ( widzi ktos blad?)
sqrt(−15−8i) przyjmuje ze z=x+yi
x+yi=sqrt(−15−8i) (...)2
x2+2xyi−y2=−15−8i
x2−y2=−15
2xy=−8 =>y=−4/x
x2−(−4/x)2+15=0 x2=t
t2+15t−16t=0
sqrt(Δ)=17
t1=1 t∊R
t2=−16
wiec
x1=1 x2=−1
y1=−4 y2=4
z1=1−4i
z2=−1+4i
W odp mam +−(1+4i)
12 gru 18:47
12 gru 18:54
PW: (1−4i)2 = 12−2.4i+16i2=−15−8i, podobnie (−1+4i)2=−15−8i, a więc masz poprawne odpowiedzi.
12 gru 18:57
Macko z Bogdanca : Dziekuje
12 gru 19:03