Wyznacz przedziały wypukłości i wklęsłości następujących funkcji oraz ich punkty
matematyka to zło : Wyznacz przedziały wypukłości i wklęsłości następujących funkcji oraz ich punkty przegięcia :
f(x)=xe−x
12 gru 18:21
matematyka_dobra_na _wszystko:
oblicz drugą pochodną,
ustal dla jakich wartosci zmiennej się zeruje
i w jakich przedziałach przyjmuje wartości dodatnie, a w jakich ujemne
12 gru 18:24
matematyka to zło : Tyle to niestety też wiem , problem z wynikiem adekwatnym do sugerowanej odpowiedzi :C
13 gru 10:18
Jerzy:
Pokaż pierwszą i drugą pochodną.
13 gru 10:21
matematyka to zło : f'(x)=e−x−xex
f''(x) = −e−x−ex
Nie rozumiem skąd w przedziałach ma wyjść 2
13 gru 10:39
Jerzy:
Masz złe pochodne.
f'(x) = e−x(1 − x)
i teraz licz drugą.
13 gru 10:41
Jerzy:
Musisz dojść do wyniku:
13 gru 10:42
matematyka to zło : Doszłam do wyniku −2e
−x+ex
−x więc chyba coś musiałam zepsuć po drodze znowu
13 gru 17:51
matematyka_dobra_na_wszystko:
f(x) = xe
−x
f'(x) = (x)'e
−x+x(e
−x)' = 1*e
−x+x*(e
−x)(−1) = e
−x−x*e
−x
f''(x) = (e
−x)'−(x*e
−x)' = (e
−x)(−1)−[(x)'(e
−x)+x(e
−x)'] =
= −e
−x−[1*e
−x+x*(e
−x)(−1)] = −e
−x−e
−x+xe
−x = −2*e
−x+xe
−x =
13 gru 21:58
matematyka to zło : Dziękuję bardzo za to poświęcenie . <3
13 gru 23:42
matematyka_dobra_na_wszystko:
policzenie pochodnej (zwłaszcza drugiej) a nawet całki to sama frajda!
13 gru 23:44