wielomiany
koteczek: Wielomian W jest wielomianem stopnia 5 i spełnia warunki: W (3) = 1 oraz W (−3 ) = 2 . Wykaż,
że nie wszystkie współczynniki wielomianu W są liczbami całkowitymi.
12 gru 18:06
Adamm: załóżmy odwrotnie, że wszystkie współczynniki W(x) są całkowite
W(x)=a5x5+a4x4+...+a0
W(3)=a5*35+...+a0=1
W(−3)=−a5*35+...+a0=2
W(3)+W(−3)=2*a4*34+2*a2*32+2*a0=3
musi być więc 3|a0
więc z równości a5*35+...+a0=1
mamy 3|1, sprzeczność
12 gru 18:17
Adamm: a nie, od razu mamy 2|3
i sprzeczność
12 gru 18:18