Jaki związek zachodzi między tymi liczbami?
Asia: Niech a będzie rozwiązaniem równania: (2−x)2 − √5 = (x−1)(x−5) zaś b rozwiązaniem równania
x√5 = x+2. Jaki związek zachodzi między tymi liczbami?
1+ √5
Obliczyłam, że a=
3
Nie wiem czy dobrze, ale tak mi wyszło.
Natomiast b mi nie wychodzi. x√5 = x+2
x√5 −x =2
2
x − x =
√5
Tak robiłam.
12 gru 17:13
5-latek: x√5−x=2
x(√5−1)=2
2
x=
= usun niewymiernosc
√5−1
Zaraz sprawdze 1 rownanie
12 gru 17:17
Asia:
√5+1
?
2
12 gru 17:20
5-latek: tak
12 gru 17:23
Asia: Jednak mam to 1 źle, w obu przypadkach wyjdzie to samo.