pole trojkata
Qba: Prosta k: 3x−y−3=0 przecina parabolę o równaniu y=−x2−2x+3 w punktach A i B.
a) Oblicz współrzędne punktów A i B
b) Oblicz pole trójkąta ABW, gdzie W jest wierzchołkiem paraboli
c) Oblicz odległość punktu W od prostej k
Nie mam pojęcia jak zacząć, podpowie ktoś?
12 gru 16:33
Adamm: wykresy będą się przecinać gdy
współrzędne będą takie same
czyli x−y będą takie same, oraz y−reki będą takie same
czyli
3x−3=−x2−2x+3
równanie kwadratowe które trzeba rozwiązać
12 gru 16:42
Adamm: dalej lokalizujesz punkt W
i pole trójkąta możesz obliczyć ze wzoru (masz w tablicach maturalnych)
co do trzeciego podpunktu
też możesz po prostu podstawić do wzoru
12 gru 16:46
Qba: wyszlo, dzieki wielkie
12 gru 17:01