wartosć bezwzgledna
Salem: |x
2−3x+2|≥|x−1|
| | ⎧ | x2−3x+2 dla x≤1∧x≥2 | |
| |x2−3x+2|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x2+3x−2 dla x∊(1;2) | |
| | ⎧ | x−1 dla x≥1 | |
| |x−1|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x+1 dla x<1 | |
przediały wychodzą takie (−
∞,1>,(1,2),<2,+
∞)
no i dla x∊(−
∞,1> mamy
x
2 −3x +2 >0 czyli wiadomo ale już x−1 dla 1 jest 0 wiec wartośc dodatnia a dla np−2 juz nie
wiec jak to zrobić? coś źle robię? rzeba inne przedziały czy jak
12 gru 16:05
Adamm: prościej
|x−1|*|x−2|≥|x−1|
x=1 lub |x−2|≥1
itd.
12 gru 16:06
Salem: no ok szybciej zrobiłem juz to graficznie ale dlaczego nie wychodzi to jak robiłem powyżej?
12 gru 16:08
Salem: mógłby ktoś wytłumaczyć?
12 gru 16:15
Salem: up
13 gru 18:59
PW: Cytat:
2 −3x +2 >0 czyli wiadomo ale już x−1 dla 1 jest 0 wiec wartośc dodatnia a dla np−2 juz nie
wiec jak to zrobić?
To jest typowy chaos myślowy. Miałeś przecież rozwiązać na przedziale (−∞,1> nierówność
x2−3x+2 ≥−x+1.
Rozwiązuj, a nie podstawiaj jakieś wybrane liczby.
13 gru 19:46
ale jak to?: 1o x∊(−∞;1)
x2−3x+2≥−x+1
2o x=1
x2−3x+2≥x−1
3o x∊(1;2)
−x2+3x−2≥x−1
4o x∊<1;+∞)
x2−3x+2≥x−1
2o można połączyć razem z 4o w jedno
13 gru 19:54
Salem: wiec x−1≤0 a wartość bezwzględna mówi, że |x| = −x tylko dla x<0 a tu mamy x≤0, więc czemu
dajesz −x? dlaczego nie mozna dac x?Proszę o wytłumaczenie
13 gru 20:01
Salem: moja odp jest do PW
13 gru 20:02
PW: Piszesz "odpowiedź do odpowiedzi", i to niezrozumiałym językiem, więc już nie będę odpowiadał.
13 gru 20:05
Salem: jak najszybciej wyznaczyć te przedziały? podstawianie liczb i sprawdzanie czy w przedziale
mamy tylko ujemne jest bardzo czasochłonne
13 gru 20:05
Salem: Pw ale −x+1 jest tylko dla x<1 a my rozwiązujemy przedział x∊(−∞,1>
13 gru 20:09
PW: Przedziały wyznaczyłeś poprawnie. Adamm podał sposób na inteligentne rozwiązanie tego
zadania, bez tego standardowego acz bezmyślnego "rozbijania na przedziały".
Jeżeli upierasz się przy standardowej metodzie, to rozwiązuj trzy nierówności (na trzech
wskazanych przedziałach) biorąc odpowiednio "górne" lub "dolne" definicje podane w pierwszym
zapytaniu. Trzeba to zrobić uważąnie, i nic wiecej.
13 gru 20:12
Salem: ehh rozwiązałem te zadanie sam sposobem Adama i graficznie także, chciałem tylko spróbować tą
wg Cb standardowym acz bezmyślnym sposobem i spotkałem sie z tym problemem i dalej mi na niego
nie odpowiedziałeś
13 gru 20:20
PW: Nie chce mi się tego dłubać metodą babci pod piecem, gdy jest inteligentna metoda.
13 gru 20:27
Salem: mi również, chciałem tylko spróbować
13 gru 20:29