kwadrat w trójkącie
kasia123: Czy w każdy trójkąt możemy wpisać kwadrat?
I jeśli mamy kwadrat w trójkącie równobocznym to czy bok kwadratu zawsze jest równy 1/2a (a−bok
trójkąta) ?
12 gru 13:37
kochanus_niepospolitus:
Z podobieństwa trójkątów:
z
x+z
x
=
=
2x
2x+y
y
więc ile wynosi bok tegoż kwadratu
Gdyby było tak jak piszesz, to:
z=x
a co za tym idzie: 2x=y (co wynika z zapisanej wcześniej proporcji)
3a
czyli trójkąt ten miałby wysokość 3x =
co jest bzdurą.
2
Początkowo wyliczyłem Ci ile wynosi bok tego kwadratu, ale lepiej żebyś sama do tego doszła.