matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna ln
pawcio:
jaka jest pochodna ln
2
(x
3
)
? czy dobrze to liczę: 2ln(x
3
) x 3x
2
= 6 ln(x
3
)x
2
?
12 gru 13:16
olka:
Dobrze
12 gru 13:17
pawcio:
wlasnie mialem watlipowsci, bo na internetowym kalkulatorze wyswietla sie wynik:
6ln(x
3
)
x
12 gru 13:18
iteRacj@:
f(x) = ln
2
(x
3
) jest funkcją złożoną x → x
3
x
3
→ ln(x
3
) ln(x
3
) → [ln(x
3
)]
2
i teraz od końca
1
6*ln(x
3
)
f'(x) = 2*ln(x
3
)*
*3x
2
=
x
3
x
najprościej wytłumaczone przez
Etę
https://matematykaszkolna.pl/forum/69868.html
12 gru 18:07
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick