Wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji f okreslonej wzorem f(x)=u{1}{2}
Asia: Wierzchołkiem paraboli będącej wykresem funkcji f okreslonej wzorem f(x)=12x2−2x−3 jest
punkt:
A. 2,− √102
B. −2,5
C.2,−5
D. −2,−5
obliczylam delte, x1 i x2 i na tym sie zatrzymalam. w x1 wyszlo mi −2+√10 a x2 2−√10.
Czyli wierzcholek rowna sie 2.
co dalej?
z gory dziekuje.
2 lut 16:45
puk: | | b | |
Ale po co liczyłaś tę deltę? Przecież wierzchołek w funkcji kwadratowej to całe życie − |
| |
| | 2a | |
= 2
Jeżeli wierzchołkiem jest punkt P(x, y) ⇒ P(x,
12x
2 −2x −3) a x = 2 to P(2,−5)
2 lut 16:49
Asia: dziekuje za pomoc.
2 lut 16:51
driver: W= (−b2a , −Δ4a) − współrzędne wierzchołka
2 lut 16:52
Asia: a skad wzielo sie to −5?
2 lut 16:53
Asia: juz wiem skad

dziekujee
2 lut 16:54
puk: No przecież wszystko jest napisane, skoro P(x, 12x2 − 2x −3) to dla x = 2 mamy P(2,
12 * 22 − 2 * 2 −3)
2 lut 16:55
ja: współrzędne wierzchołka parabli będącej wykresem funkcji f(x)= −2(x−2)(x+4) są równe
A. (−8, 80) B.(1,10) C. (3,14) D.(−1,18)
14 mar 18:35