Symulacja prawdopodobieństwa
mario: Prawdopod. zaliczenia pierwszego testu to p = 0.5. Jak wysymulować l. pisanych
testów poprawkowych (do zaliczenia) jeśli p z każdym podejściem rośnie o 0.1
(bo uczeń więcej się nauczył)?
12 gru 10:52
kochanus_niepospolitus:
Należy zauważyć, że maksymalna liczba pisanych poprawek wynosi 5 (bo wtedy p=1.0)
Więc masz:
liczba poprawek −−− praw
0 −− p = 0.5
1 −− p = 0.5*0.6
2 −− p = 0.5*0.4*0.7
3 −− p = 0.5*0.4*0.3*0.8
4 −− p = 0.5*0.4*0.3*0.2*0.9
5 −− p = 0.5*0.4*0.3*0.2*0.1*1.0
12 gru 11:33
mario: Dzięki. Czy metoda której użyłeś ma jakąś nazwę?
Powiedz mi jeszcze czemu np. w drugiej poprawce jest p = 0,5*0,4*0,7.
0,5 − rozumiem, że prawd. zaliczenia za pierwszym razem
0,7 − druga poprawka, czyli 0,5 + 0,1 + 0,1
ale skąd 0,4?
12 gru 12:24