matematykaszkolna.pl
Pochodna cząstkowa III rzędu A: Witam. Mam do obliczenia pochodną cząstkowo III rzędu. Wiem jak wyglądają pochodne do II rzędu i jest to pochodna po x , pochodna po y , pochodna po x2 pochodna po y2 oraz pochodna mieszana. A w III rzędzie jakie są pochodne ? Pochodna po x3 i po y3 to na pewno ale jakie jeszcze. Mógłby to ktoś ładnie rozpisać najlepiej na przykładzie.
12 gru 01:02
Blee: Pochodne po x i po y to pochodzne I rzedu III rzedu to beda pochodne: x3 x2y xyx xy2 yx2 yxy y3 Zapewne niektore z nich beda sobie rowne
12 gru 01:07
A: To x2y oznacza ,że obliczamy pochodną z x2 po y a xyx to ,że pochodną mieszaną po x ? A zapis xy2 co oznacza ?
12 gru 01:14
Blee: x2y oznacza: pochodna po x, i z tego pochodna po x, i z tego pochodna po y Wiec xy2 oznacza: Pochodna po x, z tego pochodna po y i z tego pochodna po y
12 gru 01:16
Blee: Albo jak wolisz ... skoro masz pochodne czastkowe II rzedu (lacznie 4 sztuki) To liczysz z kazdej tej po dwie pochodne (jedna po x druga po y) i otrzymujesz 8 pochodnych czastkowych III rzedu
12 gru 01:18
Blee: Ja sie klade ... mam nadzieje ze sobie poradzisz z jednym i z drugim zadaniem
12 gru 01:19
A: O dzięki
12 gru 01:20