log
boniek: Witam mam problem z przykładem poratuje ktoś?
X(3−log(x/3))= 900
12 gru 00:21
boniek: poprawka x(3−log(x/3))=900
12 gru 00:28
boniek: Chodzi o to że 3− log(x/3) jest w potędze
12 gru 00:28
iteRacj@:
x>0
xw = 900
w= 3−log(x3)
logarytmuję stronami
logx3−log(x3) = log(900)
[3−log(x3)]*log(x) = log(900)
[2+1−log(x3)]*log(x) = log(302)
[2+log(10)−(log(x)−log(3))]*log(x) =2*log(30)
[2+log(10)+log(3)−log(x)]*log(x) =2* log(30)
[2+log(30)−log(x)]*log(x) − 2*log(30) =0
−log(x)*log(x)+log(30)*log(x) − 2*log(30)+2*log(x)=0
−log(x)[log(x)−log(30)]+2[log(x)−log(30)]=0
[−log(x)+2]*[log(x)−log(30)]=0
−log(x)+2=0 lub log(x)−log(30)=0
i dalej juz rozwiążesz
12 gru 08:09