Liczby zespolone
wera: Hej
Jak obliczyć takie równania:
x2 + 3i = 0
x2 − 2i = 0
11 gru 23:28
Blee:
x
2 = 2i ⇔ x
2 = 1 + 2*1*i+ i
2 = (1+i)
2
| | √6 | | 6 | | √6 | |
x2 = −3i ⇔ ( |
| )2 − 2* |
| i + ( |
| i)2 = ... |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
Innymi slowy ... stosujesz wzor: (a +ai)
2 = a
2 + 2a
2i − a
2 = 2a
2i ... i analogicznie z
minusem i jedyne co to musisz wyznaczyc to a.
12 gru 00:40
wera: Z każdego z tych równań będzie jeden pierwiastek?
12 gru 09:02
kochanus_niepospolitus:
x
2 = 4 −−−− a z takiego równania ile byłoby pierwiastków

zastanów się chwilę nim odpowiesz
12 gru 09:06
wera: no z tego to dwa
dobra już rozumiem, przepraszam za głupie pytanie
12 gru 10:04