Szereg
Martynka: dla jakich x szereg jest zbiezny. oblicz sume i zaznacz na osi przedzial zbieznosci
1−x2+x4−x6...
e−x+e−2x+e−3x....
11 gru 23:15
Blee:
Pierwszy rozpatruj jako sume elemntow:
1−x2
x4(1−x2)
.... itd.
Jak widzisz q = x4
Kiedy nieskonczona suma ciagu geometrycznego jest skonczona? Jaki jest warunek co do q?
Zastosuj wzor na sume nieskonczonego ciagu geometrycznego.
Analogicznie drugi przyklad, tam a1 = e−x , q = e−x
12 gru 00:44
Martynka: Ale głównie chodzi mi o to zaznaczenie na osi
12 gru 10:05
kochanus_niepospolitus:
jak wyliczysz to zaznaczysz na osi OX rozwiązania
12 gru 10:41
kochanus_niepospolitus:
masz podany sposób jak wyliczyć te 'x'
12 gru 10:41
Mariusz:
Obydwa szeregi są geometryczne więc
1.
a1=1
q=−x2
2.
a1=e−x
q=e−x
12 gru 19:45